fbpx

Les obligacions fiscals dels autònoms


Des del primer dia en que un autònom decideix donar-se d’alta, està obligat a realitzar diversos tràmits i queda lligat a varies obligacions legals que no pot deixar de complir.

Aquestes obligacions són, molts cops, desconegudes pels professionals que tot i ser experts en els seus àmbits, desconeixen el tràmits fiscals que se’ls i exigeixen.

Des de Vilomara & Associats volem ajudar a totes aquells persones que han emprés el seu propi negoci, treballen com a freelance o estan requerits pels seus contractants a ser autònoms, a estar al dia fiscalment per poder seguir exercint la seva professió amb tranquil·litat.

 

 

El primer pas: fer-se Autònom

Les dues primeres obligacions per tal de fer-se autònom són les següents:

 

 • Donar-se d’alta a hisenda

Per donar-te d’alta al Censo de Empresarios y Profesionales de Hacienda”, ho hauràs de fer a través del model 036 o 037. Aquest model el podràs presentar si compleixes amb les següents condicions:

Al omplir aquest formulari hauràs d’escollir l’activitat professional a la que et dedicaràs d’entre totes les incloses a la llista de l’agencia Tributaria i les obligacions fiscals.

 

 • Donar-se d’alta a la seguretat social:

Per inscriure’t a la Seguretat Social has d’acudir a una de les administracions amb el teu DNI i omplir un formulari on s’especifica la voluntat d’alta en el Règim Espacial de Treballadors Autònoms (RETA). Si disposes de certificat electrònic o Cl@ve PIN podràs presentar-lo telemàticament.

 

 

Obligacions fiscal de l’autònom: els impostos

IVA

La majoria de productes o serveis que pot comercialitzar un autònom estan subjectes a l’IVA. Tot i això, la quantitat que s’haurà d’aplicar varia depenen de la activitat realitzada. En alguns casos fins i tot pot estar exempta d’IVA.

Aquest pagament s’ha d’efectuar trimestralment a través del model 303 duran els mesos d’Abril, Juliol, Octubre i Gener. Al final de l’any s’ha de presentar un resum anual amb el model 390.

Si l’autònom tributa en el règim simplificat de l’IVA, haurà de conservar els justificants dels índexs o mòduls aplicats. Si no es així, haurà de portat un registre complert de totes les factures emeses i rebudes, inversions, operacions intracomunitàries, etc.

IRPF

En aquest cas tenim dues modalitat d’on escollir, cosa que s’haurà de decidir quan ens donem d’alta a hisenda.

 • Directa: Tributar trimestralment per ingressos obtinguts després d’haver descomptat les despeses
  1. Normal: quant la xifra de negoci superi els 600.000 €
  2. Simplificada: inferior a 600.000 €
 • Objectiva o mòduls: El rendiment net de l’activitat es calcula en funció d’uns mòduls fixats per la Agencia Tributaria. El pagament es trimestral.

 

 

Declaració d’operacions

Duran la teva activitat professional hi ha una sèrie d’operacions que han de ser declarades quan compleixen certes condicions.

 

Operacions amb terceres persones

Si has efectuat operacions amb un valor superior als 3.005,06€ amb algun client o proveïdor, hauràs de sumar totes les factures emeses al llarg de l’any i presentar-les mitjançant el model 347.

Aquesta declaració no comporta cap pagament i es anual e informativa.

Intracomunitàries

Les operacions que realitzis d’una manera continuada amb clients intracomunitaris, es a dir dins de la Unió Europea, les hauràs de presentar amb el model 349.

Aquesta declaració es informativa.

 

 

Els models mes importants a tenir en compte

 • Model 111

Si ets autònom i tens treballadors al teu càrrec, o tens professionals contractats, hauràs de liquidar les nòmines o factures corresponents.

 • Model 349

El model a presentar amb les operacions intracomunitàries

 • Model 390

El resum de l’Iva anual que em comentat en l’apartat de Obligacions fiscal de l’autònom: els impostos.

 • Model 123

Si tens un préstec hauràs de presentar aquest model per tal d’indicar les retencions dels interessos.

 • Model 115

Si tens un local o una oficina de lloguer has de presentar les retencions d’aquest utilitzant aquest model.

 

A Vilomara& Associats oferim un servei especialitzat que cobreix tots els tràmits relacionats en l’àmbit laboral. Contractacions, aplicacions, cotitzacions, nòmines, subvencions, selecció de personal, etc. Per tal d’ajudar-te a mantenir el teu negoci funcionant com es mereix.

Contacta amb nosaltres i concertarem una cita per que ens expliquis les teves necessitats. Et proposarem un servei personalitzat i fet a mida per a que puguis seguir realitzant la teva feina amb total tranquil·litat.

Related Posts