Com calcular la quota de participació en una comunitat de propietaris?
Tot i que viure en un edifici de veïns pot ser una experiència molt enriquidora, també comporta el compliment d’un conjunt de responsabilitats.
Una de les preguntes més freqüents que ens fan a Vilomara & Associats – ja que som experts en la gestió de comunitats de propietaris – fa referència al càlcul de la quota de participació. Per això, hem decidit abordar, en aquesta nova entrada al blog, tot el relacionat amb aquest tema.
Què és la quota de participació?
La quota comunitària és una aportació que tots els titulars d’un habitatge han de realitzar per cobrir les despeses col·lectives.
El seu objectiu és representar la proporció que correspon a cada propietari del valor total de la construcció. També determina el coeficient que regula el vot en les decisions adoptades en les juntes.
Qui ha de pagar la quota de participació?
La Llei de Propietat Horitzontal, LPH, estipula que aquest deure recau sobre els titulars. Han d’assumir tant la quota comunitària com les despeses associades a l’ús i manteniment. La qual cosa significa que, els llogaters, no tenen l’obligació de pagar.
Això sí, tot i que no és una pràctica comuna, la Llei d’Arrendaments Urbans, LAU, permet que un propietari que tingui un immoble llogat, pugui transferir certs costos als inquilins. Com quins?
- Les despeses de l’edifici.
- L’Impost sobre Béns Immobles, IBI.
- La taxa de recollida de residus.
Com es calcula la quota de participació en un edifici de veïns?
D’acord amb l’article II de la Llei de Propietat Horitzontal:
“Cada pis o local rebrà una quota de participació en relació amb el valor total de l’immoble, expressada en centèsimes. Aquesta servirà com a base per a determinar la contribució en les despeses i els avantatges de la comunitat.”
Això significa que no tots els habitatges han de fer front als mateixos costos. Cada titular haurà de contribuir segons el que estigui indicat en les seves escriptures, tenint en compte les següents característiques:
- La superfície de la propietat en metres quadrats.
- L’orientació de l’immoble, sigui sud o nord.
- La ubicació en relació amb l’altura de l’edifici.
- L’ús previst de les zones comunes, com el pati, traster, garatge, entre altres.
Només si els veïns pacten mitjançant un acord unànime es pot modificar aquesta quota. Per ser vàlid, el canvi ha de ser oficialitzat a través d’una escriptura pública que s’inscriu en el Registre de la Propietat.
Quines despeses hi ha en una comunitat de propietaris?
En qualsevol edifici de veïns es distingeixen dos tipus de despeses; les ordinàries i les extraordinàries.
- Les despeses ordinàries
Engloben necessitats bàsiques per a mantenir l’edifici i es reparteixen entre els propietaris segons les quotes assignades, fins i tot si no fan ús de determinats serveis de la finca.
- Manteniment dels serveis com neteja, garatge i piscina, entre altres.
- Costos de zones comunes, com recollida d’escombraries.
- Fons de reserves per pagaments imprevistos o obres necessàries.
- Obres essencials per habitabilitat, seguretat i manteniment.
- Les despeses extraordinàries
Aquestes no figuren en el pressupost habitual. Solen requerir una junta extraordinària i el pagament es decideix segons la necessitat.
Si una obra és essencial per a la conservació, el propietari està obligat a pagar. Si és una millora no necessària i supera tres mensualitats ordinàries, el vot en contra pot eximir del desemborsament.
L’administració de finques a Vilomara & Associats
Com hem mencionat anteriorment, a Vilomara & Associats som experts en la gestió de comunitats de propietaris a Sant Sadurní d’Anoia. Oferim un servei integral a través d’un equip qualificat i uns mitjans eficients.
Vols tenir la certesa de deixar la teva comunitat en les millors mans? Ha arribat el moment de contactar amb nosaltres per sol·licitar més informació o demanar un pressupost sense compromís!
També pots trobar-nos a la nostra oficina al carrer de Barcelona 12 de Sant Sadurní d’Anoia. T’hi esperem!